Kujawy
słynęły z produkcji cukru. Ile cukru wyrabiały w ciągu roku
kujawskie cukrownie ponad 100 lat temu, gdy przemysł maszynowy
stawiał dopiero pierwsze kroki?
Konsumpcja
cukru powiększała się z roku na rok. W 1894 r. w krajach
zachodnich, dla przykładu w Niemczech, przeciętne spożycie cukru
wynosiło 20 funtów cukru na głowę. Podobne statystyki podawały
ówczesne media o kujawskim regionie.
Pod
koniec XIX wieku, na Kujawach działało sześć cukrowni tj.
Kruszwica, Szymborzu, Janikowie, Pakości, Tucznie i w
Wierzchosławicach, Wyrabiały razem mniej więcej 1,150,000 centarów
cukru. Według statystyk cukru mogło starczyć na rok na 5,800,000
głów. Dla samych Kujaw, które liczyły około 80,000 mieszkańców
cukru nie zabrakłoby na 70 lat. W Inowrocławiu liczącym wówczas
16,000 mieszkańców, cukru wyrabianego w cukrowniach przez rok
starczyłoby na 350 lat podawał Dziennik Kujawski z 17 kwietnia 1894
r.
*Oprac.
Bartłomiej Grabowski, na podstawie: Dziennik Kujawski z kwietnia
1894 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz