Jedną
z tradycyjnych kujawskich potraw jest zupa śliwkowa. Podawana była
podczas wieczerzy wigilijne na gorąco.
Składniki:
100
gram suszonych śliwek
1
goździk
3
łyżki cukru
1
litr wody
½
szklanki mąki
1
jajko
1
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta
soli
Sposób
przygotowania:
Śliwki
wrzucić do garnka, zalać jednym litrem zimnej wody, dodać goździk.
Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut.
Do
miseczki wbić jajko, dodać łyżkę cukru, cukier waniliowy,
szczyptę soli, mąkę i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste,
dodać odrobinę wody. Z zupy wyjąć śliwki i goździk.
Ciasto
wlewać po łyżce do zupy. Mieszać od czasu do czasu, by kluski
odkleiły się od dna. Gdy ciasto się skończy, gotować zupę z
kluskami jeszcze 10 minut.
Z
zupy wyjąć kilka klusek. Odłożone wcześniej śliwki podzielić
na dwie części. Jedną część pokroić na ćwiartki i wrzucić do
zupy, a drugą zmiksować z wyjętymi wcześniej kilkoma kluskami.
Dodać do zupy. Na koniec dodać dwie łyżki cukru, gotować jeszcze
5 minut. Podawać na gorąco.
Opracowanie Justyna Grabowska, źródło: B. Gołembiowska, Tradycja Bożego Narodzenia w Polsce, Warszawa 2017.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz