poniedziałek, 24 grudnia 2018

Zupa z suszonych śliwek na stół wigilijny

Jedną z tradycyjnych kujawskich potraw jest zupa śliwkowa. Podawana była podczas wieczerzy wigilijne na gorąco.









Składniki:
100 gram suszonych śliwek
1 goździk
3 łyżki cukru
1 litr wody
½ szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Śliwki wrzucić do garnka, zalać jednym litrem zimnej wody, dodać goździk. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut.

Do miseczki wbić jajko, dodać łyżkę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, mąkę i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać odrobinę wody. Z zupy wyjąć śliwki i goździk.
Ciasto wlewać po łyżce do zupy. Mieszać od czasu do czasu, by kluski odkleiły się od dna. Gdy ciasto się skończy, gotować zupę z kluskami jeszcze 10 minut.

Z zupy wyjąć kilka klusek. Odłożone wcześniej śliwki podzielić na dwie części. Jedną część pokroić na ćwiartki i wrzucić do zupy, a drugą zmiksować z wyjętymi wcześniej kilkoma kluskami. Dodać do zupy. Na koniec dodać dwie łyżki cukru, gotować jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco.


Opracowanie Justyna Grabowska, źródło: B. Gołembiowska, Tradycja Bożego Narodzenia w Polsce, Warszawa 2017.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz