Już
w 1949 roku zapadła decyzja o potrzebie budowy w Polsce, fabryki
przemysłu tłuszczowego. Kujawska fabryka została wpisana w plan
sześcioletni i już 1956 roku nastąpiło jej otwarcie. Był to
nowoczesny zakład, posiadający duże możliwości rozwoju.
Położenie nad jeziorem Gopłem oraz możliwość kooperacji w
zakresie energii parowej z położoną w sąsiedztwie cukrownią
sprzyjały dalszemu rozwojowi zakładu. Kruszwica była więc idealną
lokalizacją, ze względu na znakomite gleby pod uprawę rzepaku,
którego używano początkowo do produkcji oleju. Wybudowano elewator
o wysokości 42 metrów, silosy, postawiono budynek tłoczni i
ekstrakcji oraz bocznicę kolejową. Zakład wybudowano w okolicy
Cukrowni Kruszwica. Pierwsze urządzenia sprowadzono z NRD, a maszyny
do ekstrakcji pochodziły ze Szwajcarii. Początkowo zakład
produkował tylko olej surowy.
Do
1963 roku rozbudowano i zmodernizowano Fabrykę, powstały nowe
silosy, rafineria, margarynownia i utwardzalnia, a także dział
elektrolizerni do wytwarzania wodoru, dział tlenowni oraz budynki
zaplecza technologicznego oraz biurowiec ze świetlicą. Maszyny w
tym okresie sprowadzano między innymi z Wielkiej Brytanii.
Produkowano 30 tysięcy ton margaryny rocznie, transportowane w
zakresie fabryki. Rzepak sprowadzano nie tylko z Kruszwicy ale także
z innych terenów Polski. Najbardziej znane produkty wychodzące w
tym czasie to: „Mleczna” i „Palma”.
W
latach 70-tych dokonano kolejnej rozbudowy Zakładu w Kobylnikach
koło Kruszwicy (wybudowano baterię silosów na nasiona), nową
olejarnie. WW roku 1973 wzniesiono dział produkcji masła
roślinnego, rozbudowano dział rafinerii, zwiększono zdolność
produkcyjną. W 1978 roku powstała remiza zakładowa straży
pożarnej.
W
1980 roku zatrudnienie w fabryce znajdowało 2 tysiące ludzi. W tym
czasie Zakład wypuszczał na rynek „masło roślinne” w
plastikowym pudełku. Dokonano kolejnej rozbudowy, tym razem w
Kobylnikach. W drugiej połowie lat 80-tych powstały: bateria
silosów, oczyszczalnia ścieków, rafineria przerobowa,
zainstalowano nową linie produkcyjną do wytwarzania margaryn,
zmodernizowano bazę transportową. Rozpoczęto akcję reklamową,
promocję produktów.
W
1995 roku Kujawski Zakład przemysłu Tłuszczowego przekształcono w
spółkę akcyjną Skarbu Państwa o nazwie Zakłady Tłuszczowe
Kruszwica (Niepodległości 42). Akcję spółki znalazły się na
Giełdzie Papierów Wartościowych. W 1997 roku rozpoczęto proces
prywatyzacji bezpośredniej przedsiębiorstwam inwestorem został
Cerol Holding, który kupił 46 procent udziałów ZT Kruszwica i
udostępnił licencję know-how. W latach 90-tych rozbudowano zakład
w Kobylnikach, wybudowano kotłownie pary technologicznej. Firma od
2000 roku stała się jedną z 500 firm w rankingu polskich firm,
zajmując miejsca 100-250. W 2002 roku wykupione zostały kolejne
akcję firmy. Holenderska grupa Bunge stała się właścicielem
zakładu. W następnych latach Zakład umacniał swoją pozycję na
rynku.
Dziś
Zakłady Tłuszczowe Kruszwica S.A. to największy w Polsce i jeden z
największych w Europie Środkowej przetwórca nasion oleistych i
producent tłuszczów roślinnych, specjalizujący
się w produkcji olejów butelkowanych, margaryn, tłuszczów dla
branży piekarniczo-cukierniczej oraz produktów dla sektora biopaliw
i przemysłu paszowego.
Zakład
wykorzystuje naturalne surowce roślinne i unowocześnia proces
produkcji, inwestując w rozwój technologii. Działalność ZT
Kruszwica S.A. prowadzona jest w dwóch zakładach produkcyjnych:
Kobylnikach koło Kruszwicy oraz Brzegu.
Większościowym
udziałowcem ZT Kruszwica S.A. jest Bunge – globalny koncern
rolno-spożywczy, prowadzący swoją działalność w ponad 40
krajach świata i zatrudniający ponad 35 tysięcy pracowników. Bunge
Limited jest spółką notowaną na nowojorskiej giełdzie papierów
wartościowych (NYSE-BG) z centralą operacyjną w White Plains, w
stanie Nowy Jork, w Stanach Zjednoczonych.
Spółka
Bunge powstała już w 1818 roku w Amsterdamie, pierwotnie
specjalizowała się w handlu zbożem. Obecny, zintegrowany model
biznesowy firmy, obejmuje: produkcję nawozów, uprawę i
przetwórstwo płodów rolnych, produkcję i dystrybucję produktów
spożywczych. Bunge funkcjonuje w ramach globalnej sfery
przetwórczej, integrując obszary o intensywnej produkcji rolnej z
kluczowymi globalnymi rynkami konsumpcji spożywczej.
W
Polsce Bunge prowadzi swoją działalność poprzez:ZT
Kruszwica S.A. – zakłady w Kobylnikach k. Kruszwicy oraz Brzegu,
biuro w Warszawie (większościowy pakiet akcji) i Bunge Polska sp. z
o.o. – zakład w Karczewie, k. Warszawy (jedyny właściciel),
terminal przeładunkowy w Świnoujściu (jedyny właściciel).
Kruszwickie
Zakłady Tłuszczowe są jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek
na polskim rynku. Najbardziej znane produkty na Kujawach, to
oczywiście "Olej Kujawski", "Olej Bartek",
"Smakowita" i "Zwykła margaryna z Kruszwica".
Materiały
zebrał Bartłomiej Grabowski, źródła:
- Kruszwica, Zarys monograficzny, pod red. J. Grześkowiaka, Toruń 1965 r.
- http://www.lista500.polityka.pl/companies/show/1245
- Fot. 1) Zakłady Tłuszczowe lata 60-te XX wieku, autor C. Woźny, fot. 2) ZT Kruszwica około roku 1956, z: fotopolska.eu, Fot. 3) ZT Kruszwica lata 70-te XX wieku, z: NK.pl Z. Małys, galeria SP 2 Kruszwica, fot. 4) ZT Kruszwica lata 80-te, z: NK.pl Z. Małys, galeria SP 2 Kruszwica.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń