Cukrownia
jest najstarszym zakładem przemysłowym znajdującym się na terenie
Kruszwicy. Zbudowano ją w 1881 r. jako spółkę akcyjną
okolicznych właścicieli ziemskich, gospodarstw chłopskich, kupców
i przemysłowców z okolic Kruszwicy i Inowrocławia.. Towarzystwo
Akcyjne Cukrownia „Kruszwica”, powstało w 1880 r. Budowę
fabryki rozpoczęto w tym samym roku.
W
1945 r. władze polskie przejęły niezniszczoną wojną cukrownie,
została upaństwowiona. Już w 1946 r. rolnicy zaczęli obsiew pól
burakiem cukrowym. Obsiano 3883 ha, wyprodukowano 6186 ton cukru
białego1.
W
1950 r. po nacjonallizacji przemysłu Cukrownia „Kruszwica”
rozpoczęła współpracę w ramach Zjednoczonych Cukrowni Pomorskich
z siedziba w Toruniu.
W
roku 1954 plantacje objęły 7610 ha. W roku 1960 uzyskano 27729 ton
cukru białego.
W
latach 60tych XX wieku, Kruszwica należała do wysoko
uprzemysłowionych miast. W 1960 r. w przemyśle pracowało 49,1 %
ogółu zatrudnionych w Kruszwicy. Rozszerzenie ogółu potencjału
przemysłowego miasta nastąpiło wskutek oddania do użytku
Kujawskich Zakładów Przemysłu Tłuszczowego, a ponadto w związku
z modernizacją i rozbudową cukrowni „Kruszwica”, Kujawskiej
Wytwórni Win i szeregu drobniejszych zakładów przemysłowych2.
Na
terenie miasta czynna była: Cukrownia „Kruszwica”; Kujawska
Wytwórnia Win; Zakłady Młynarskie; Kujawskie Zakłady Przemysłu
Tłuszczowego; Zakład Mleczarski – Okręgowa Spółdzielnia
Mleczarska; Zakład mechaniczny Inowrocławskich Zakładów
Metalowych Przemysłu Terenowego; Spółdzielnia Pracy
Budowlano-Montażowa; Piekarnia Mechaniczna Powszechnej Spółdzielni
„Samopomoc Chłopska”; Młyn Gospodarczy należący do Rejonowego
Przedsiębiorstwa Młynów Gospodarczych w Mogilnie.
W
latach 1945-1960 nastąpiła rozbudowa cukrowni w wyniku poważnych
inwestycji. Zbudowano magazyn cukru, budynek segregacji cukru z
pakownią, zmodernizowano kotły i pompy, garaż, rozbudowano biura.
Ponad to wybudowano dom mieszkalny dla 8 rodzin, hotel robotniczy na
190 łóżek, uruchomiono przedszkole i wybudowano świetlicę z salą
kinową.
Cukrownia
po reorganizacji przemysłu cukrowniczego w 1975 r. weszła w skład
Przedsiębiorstwa „Cukrownie Bydgoskie” z siedzibą w
Inowrocławiu. W tym samym roku weszła w skład nowej spółki
cukrowniczej z siedzibą w Poznaniu, która przejęła 51 % akcji.
W
latach 90tych Cukrownia zainwestowała w nowinki technologiczne,
zastępując stare urządzenia nowymi, nastąpiła modernizacja
zakładu. Pod koniec lat 90tych wdrożono system zarządzania
jakością według norm ISO 9001. W 2000 r. wprowadzono następny
system HACCP w oparciu o Dyrektywę UE.
Cukrownia
w Kruszwicy, należąca do Krajowej Spółki Cukrowej (KSC), w 2015
r. oddała do eksploatacji duży i wysoko wydajny piec do wypalania
wapna, wykorzystywanego w procesie produkcji3.
Nowy
piec wapienny o pojemności 300 m sześc. - według KSC - jest
największym piecem typu w polskim cukrownictwie. Pozwala na
produkcję wapna nie tylko przy przerobie 9-10 tys. t buraków na
dobę, ale i większym. Dzięki oddaniu do eksploatacji pieca będzie
zużywane mniej kamienia wapiennego i koksu do wypalania wapna,
poprawi się też jakość produkowanego cukru. Inwestycja kosztowała
7 mln zł.
Poprzedni
piec, wybudowany w 1983 r., miał pojemność 129 m sześc. Można z
niego było uzyskać maksymalnie do 80 proc. wapna potrzebnego do
produkcji przy przerobie do 9 tys. t buraków. Pozostała część
wapna była dostarczana z innych oddziałów KSC.
Krajowa
Spółka Akcyjna powstała w 2002 r. W jej skład wchodzi siedem
cukrowni w pięciu województwach: Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw,
Kruszwica, Malbork, Nakło i Werbkowice, które przerabiają łącznie
około 5 mln t buraków, uprawianych na ponad 77 tys. ha.
KSC
jest największym producentem cukru w Polsce i ósmym na świecie,
który jest sprzedawany pod marką Polski Cukier i pod markami
klientów, w tym sieci handlowych. Cukier eksportowany jest do krajów
Unii Europejskiej, ale też do Algierii, Egiptu, Izraela,
Kazachstanu, Libanu, Nigerii, Omanu, Rosji i Syrii. Poza Polskę
trafia również wytwarzana w spółce melasa, wykorzystywana m.in.
przez branżę spirytusową. Odbiorcami są takie kraje jak
Finlandia, Norwegia, Szwecja i USA.
Tradycje
cukrowni Kruszwica sięgają XIX w., kiedy pobudowano pierwsze
obiekty, zainstalowano urządzenia i doprowadzono kolej wąskotorową4.
Wówczas kampania cukrownicza trwała sześć tygodni i przerabiano
157 kwintali buraków, z których wytwarzano tzw. cukier żółty.
Kolej
cukrowni Kruszwica miała w okresie swojego największego rozwoju
ponad tysiąc wagonów. Wśród nich zdarzały się egzemplarze
najróżniejszych typów, przysłane do cukrowni w różnych
okresach.
Ostatnia
kampania cukrownicza z wykorzystaniem kolei wąskotorowej (będącej
już wówczas cieniem samej siebie sprzed lat) miała miejsce w 2002
roku. Niedługo później rozpoczęto rozbiórkę szlaku i cięcie na
złom niepotrzebnego już taboru. Niewielką część wagonów udało
się ocalić. Zostały one kupione od cukrowni przez członków
Fundacji i przywiezione do Rogowa.
W
kampanii 2009/2010 po raz pierwszy w historii kruszwickiej cukrowni
wyprodukowano ponad 100 tys. t cukru. W latach 2004-2014 zrealizowano
inwestycje za 276 mln zł, które trzykrotnie zwiększyły dobowe
moce przerobowe5.
*Opracowanie
Bartłomiej Grabowski.
1 Kruszwica,
Zarys monograficzny, pod red. J. Grześkowiak, Toruń 1965.
2 B.
Grabowski, Przemysł
w Kruszwicy po II Wojnie Światowej
http://kruszwicahistoria.blogspot.com/2015/07/przemys-w-kruszwicy-po-ii-wojnie.html
3 http://naszarola.pl/nowy-piec-w-cukrowni-kruszwica/
4 http://kolejrogowska.pl/?page_id=349
5 http://wiadomosci.onet.pl/kujawsko-pomorskie/ruszyla-produkcja-w-cukrowni-kruszwica
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz