W
latach 60tych XX wieku, Kruszwica należała do wysoko
uprzemysłowionych miast. W 1960 r. w przemyśle pracowało 49,1 %
ogółu zatrudnionych w Kruszwicy. Rozszerzenie ogółu potencjału
przemysłowego miasta nastąpiło wskutek oddania do użytku
Kujawskich Zakładów Przemysłu Tłuszczowego, a ponadto w związku
z modernizacją i rozbudową cukrowni „Kruszwica”, Kujawskiej
Wytwórni Win i szeregu drobniejszych zakładów przemysłowych.
Na
terenie miasta czynna była: Cukrownia „Kruszwica”; Kujawska
Wytwórnia Win; Zakłady Młynarskie; Kujawskie Zakłady Przemysłu
Tłuszczowego; Zakład Mleczarski – Okręgowa Spółdzielnia
Mleczarska; Zakład mechaniczny Inowrocławskich Zakładów
Metalowych Przemysłu Terenowego; Spółdzielnia Pracy
Budowlano-Montażowa; Piekarnia Mechaniczna Powszechnej Spółdzielni
„Samopomoc Chłopska”; Młyn Gospodarczy należący do Rejonowego
Przedsiębiorstwa Młynów Gospodarczych w Mogilnie.
I
Cukrownia Kruszwica
Cukrownia
jest najstarszym zakładem przemysłowym znajdującym się na terenie
Kruszwicy. Zbudowano ją w 1881 r. jako spółkę akcyjną
okolicznych właścicieli ziemskich. W 1945 r. władze polskie
przejęły niezniszczoną wojną cukrownie, została upaństwowiona.
Już w 1946 r. rolnicy zaczęli obsiew pól burakiem cukrowym.
Obsiano 3883 ha, wyprodukowano 6186 ton cukru białego. W roku 1954
plantacje objęły 7610 ha. W roku 1960 uzyskano 27729 ton cukru
białego.
W
latach 1945-1960 nastąpiła rozbudowa cukrowni w wyniku poważnych
inwestycji. Zbudowano magazyn cukru, budynek segregacji cukru z
pakownią, zmodernizowano kotły i pompy, garaż, rozbudowano biura.
Ponad to wybudowano dom mieszkalny dla 8 rodzin, hotel robotniczy na
190 łóżek, uruchomiono przedszkole i wybudowano świetlicę z salą
kinową.
II
Wytwórnia Win
Kujawka
Wytwórnia Win była najstarszą winiarnią owocową w Polsce.
Założona została w r. 1920 przez Henryka Makowskiego. Dzięki
doskonałej bazie surowcowej i taniej sile roboczej , a także
nieprzeciętnej żyłki do interesów pana Makowskiego, zakład
produkcyjny bardzo szybko się rozwijał. Osiągał przeciętnie 300
tys. litrów rocznie. W okresie przedwojennym produkowano 30 gatunków
win, miodów pitnych i soków owocowych.
W
1945 roku oddano do użytku nowy budynek produkcyjny, następnie
wybudowano nową kotłownię, budynek socjalny, warsztaty, garaże i
świetlicę. W 1955 r. siłownię zamieniono na kupażownię i
filtrownię. Dalszą rozbudowę i modernizację zakładu rozpoczęto
w r. 1958, oddając do użytku tankownię o pojemności 1230 tys.
litrów, dom mieszkalny dla 18 rodzin, sieć wysokiego napięcia,
własne ujęcie wody. Wymieniono także instalacje elektryczne,
parowe i wodne.
W
latach 60tych asortyment produkowanych win obejmował 4 wina markowe:
miód „Piast”, wino „Kahor”, „Kujawskie” i „Vinum
Bonum” oraz wina popularne: czerwone i białe wytrawne,
półwytrawne, półsłodkie, słodkie, wermut owocowy i gronowy oraz
gronowe słodkie.
„W
przyszłości przewiduje się rozbudowę wytwórni oraz zmianę
profilu produkcji. Oprócz win zakład produkować będzie nektary
owocowe oraz warzywa” - planował zarząd Wytwórni Win w Kruszwicy
w 1960 r.
III
Młyn w Kruszwicy
Młyn
wybudowany został w 1925 r. przez towarzystwo produkcyjne pod nazwą
„Zakłady Rolniczo-Przemysłowe w Kruszwicy”. Był to obiekt o
zdolności przerobowej 35 ton na dobę, o napędzie parowym przy
pomocy lokomobili o mocy 150 KM. W produkcji przeważał przemiał
żyta na mąkę handlowa i dla wymiany na zboże dla okolicznej
ludności rolniczej. W mniejszych ilościach przerabiano pszenicę
(około 25 %) oraz jęczmień na kaszę i śrut.
Tak
jak większość zakładów w 1945 r. w Kruszwicy i Młyn został
przejęty przez państwo. Doszło do rozbudowy zakładu i produkcji.
Młyn otrzymał napęd elektryczny, a prace wyładunkowe zboża i
przetworów w magazynie zostały zmechanizowane, co przyczyniło się
do zwiększenia wydajności produkcyjnej zakładu do 71 ton na dobę.
W 1957 r. wybudowany został magazyn na przetwory zbożowe o
pojemności 800 ton. W ostatnich latach młyn przeszedł na wyłączny
przemiał pszenicy, pochodzącej w 75 % z importu.
W
1961 r. oddano do użytku dom socjalno-administracyjny, do którego
weszły pomieszczenia:stołówka, łaźnia, szatnia i świetlica.
„Przewiduje
się w przyszłości przebudowę młyna do zdolności przerobowej 100
ton na dobę, z możliwością produkcji kilku asortymentów mąki,
przy wewnętrznym pneumatycznym transporcie” - planował zarząd
kruszwickiego Młyna.
IV
Kujawskie Zakłady Przemysłu Tłuszczowego
Zakład
wybudowany został w ramach Planu 6-letniego w latach 1952 do 1956. W
tamtych latach, był to nowoczesny zakład, posiadał duże
możliwości rozwoju. Zakład pomyślany był jako pełny kombinat
przetwórstwa tłuszczów roślinnych w oparciu o takie surowce, jak
olej rzepakowy, palmowy i sojowy. W pierwszym etapie wybudowano
silos, tłocznie i ekstrakcję, pozwalające na wytworzenie jedynie
oleju surowego. W 1962 roku zostały oddane: rafineria, utwardzalnia
i margarynownia. Obok oleju i margaryny, zakład wytwarzał produkt
uboczny – śrut, stanowiący główny komplement pasz treściwych.
Położenie nad jeziorem Gopłem oraz możliwość kooperacji w
zakresie energii parowej z położoną w sąsiedztwie cukrownią
sprzyjał dalszemu rozwojowi zakładu.
Z
przemysłu rolno-spożywczego działały jeszcze na terenie
Kruszwicy mniejsze zakłady jak: mleczarnia, młyn gospodarczy –
wybudowany około 1900 r., który w 1956 otrzymał nowe kompletne
urządzenie, piekarnia mechaniczna Powszechnej Spółdzielni
Spożywców, wybudowana w 1956 r., oraz rzeźnia miejska,
użytkowana wówczas przez Gminną Spółdzielnię „Samopomoc
Chłopska”.
Z
przedsiębiorstw przemysłowych innych branż pracowały w Kruszwicy
dwa małe zakłady: zakład mechaniczny należący do
Inowrocławskich Zakładów Metalowych przemysłu Terenowego,
pracował w starych pomieszczeniach poprywatnych przy ul. Zamkowej,
oraz Spółdzielnia Pracy Budowlano-Montażowa.
Większość
zakładów przemysłowych położona była w części
północno-zachodzniej, bezpośrednio nad Gopłem przy drodze i linii
kolejowej Inowrocław-Kruszwica. Znajdowały się tam: Cukrownia,
Kujawskie Zakłady Przemysłu Tłuszczowego i Zakłady Młynarskie. W
bezpośrednim sąsiedztwie zlokalizowane były: rzeźnia, zakład
mleczarski i piekarnia. W południowo-zachodniej części miasta,
również nad jeziorem Gopłem, znajdowały się: Kujawska Wytwórnia
Win, młyn gospodarczy oraz zakład mechaniczny.
V
Drobna wytwórczość
W
Kruszwicy w okresie międzywojennym było 12 prywatnych rzeźników
(warsztatów i sklepów) i 7 piekarzy. W latach 60tych stały tylko
dwie masarnie i dwie piekarnie spółdzielcze, w tym jedna duża –
mechaniczna.
Kruszwica
posiadała rozwiniętą sieć rzemieślniczą. Pracowały 2
warsztaty kołodziejskie, 3 kowalskie, 3 mechaniczne warsztaty, 2
tapicerskie, 2 galanteryjne, 1 cukiernik, 3 zakłady fryzjerskie
(spółdzielcze), 2 szewskie i 8 krawieckich.
*Opracowanie
Bartłomiej Grabowski, na podstawie publikacji: W. Maksymowicz,
Rozwój gospodarczy w Kruszwicy, Toruń 1965.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz